Objektif Kursus

Pada akhir kursus, peserta akan dapat:

 • Memahami konsep Pendidikan Islam berdasarkan sukatan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK).

 • Menghuraikan aktiviti pembelajaran kanak-kanak yang melibatkan seni kreativiti seperti nyanyian, pergerakan, bercerita, dan permainan

 • Mengaplikasikan elemen didik hibur dalam membantu pembelajaran kanak-kanak dalam keadaan santai, mudah difahami dan menyeronokkan.

Watch Intro Video

Isi Kandungan

Soalan Lazim

 • Apakah bentuk kursus ini?

  Kursus ini terdiri daripada video-video pengajaran yang telah direkod terlebih dahulu. Jadi, peserta boleh mengikuti kursus ini mengikut kesesuaian masa sendiri.

 • Adakah saya boleh mengikuti kursus ini berulang kali?

  Ya, pembeli akan dapat mengakses kursus ini selama setahun (365 hari) daripada tarikh pembelian. Oleh itu, anda boleh menonton video pengajaran secara berulang kali dalam tempoh tersebut.

 • Adakah saya boleh bertanyakan soalan?

  Peserta boleh bertanyakan soalan dan berbincang di ruangan perbincangan yang disediakan di dalam kursus.

 • Apakah saya akan diberi sijil selepas tamat kursus ini?

  Ya, peserta yang telah menamatkan kursus ini akan diberikan sijil digital. Nama di dalam sijil akan mengikut nama yang telah diisi semasa pendaftaran Awal School.

 • Bagaimanakah Cara Pembayaran di Awal School?

  Pembeli boleh membuat pembayaran menggunakan debit atau kredit kad. Langkah-langkah pembayaran sangat mudah. Ikuti langkah-langkahnya di link Cara Pembayaran

Pembimbing Utama

Prof. Madya

Dr. Abdul Halim Masnan

Berkelulusan Ijazah Doktor Falsafah dalam Pendidikan Awal Kanak-kanak dari USM, serta Sarjana dalam Pentadbiran Pendidikan (Pendidikan Prasekolah) dan Sarjana Muda (Pembangunan Manusia) dari Universiti Putra Malaysia.

Di UPM, beliau aktif sebagai exco kelab kesenian islam dan nasyid Nahwan Nur. Pada 2001, semasa bekerja di Makmal Perkembangan Kanak-kanak, Fakulti Ekologi Manusia UPM, beliau telah dijemput untuk menyertai kumpulan Brothers bagi menggantikan Shah Brothers. Beliau sempat merakam album bersama Persatuan Nasyid Malaysia di dalam album Sirah Junjungan, mengadakan persembahan secara live di rancangan tv, di beberapa buah negeri di Malaysia serta di Singapura dan Indonesia.

Beliau berhijrah ke bumi Tanjung Malim sebagai pensyarah di UPSI pada tahun 2006. Kini, walaupun sibuk sebagai seorang akademia, beliau masih meneruskan aktiviti seninya melalui penglibatan dalam penyelidikan berkaitan didik hibur, bengkel didik hibur bersama pendidik & ibu bapa, serta bersama pelajar UPSI dan sekolah.

Anda berminat?

Dapatkan kursus ini untuk memahami dengan lebih mendalam tentang topik yang sangat bermanfaat ini.